dissabte, 10 de novembre del 2012

Davant les eleccions del 25N

A TOTA LA SOCIETAT CIVIL DE CATALUNYA DAVANT UNES ELECCIONS AMB PROJECCIÓ HISTÒRICA
 
L'evolució de la situació política catalana ha fet de les properes eleccions del dia 25 de novembre al Parlament de Catalunya un esdeveniment que tindrà un valor històric, independentment dels resultats.

Aquesta situació no és aliena a la greu problemàtica econòmica que es va originar l'any 2008, impensable cinc anys enrere.

Per a la gran majoria de la societat catalana, el moment actual ha significat un retrocés en molts aspectes de la seva vida i, al mateix temps, implica l'aparició de nous factors de risc: risc  social i econòmic -amb la consolidació de la precarietat i l'exclusió de diferents classes socials-, i riscos ambientals, com l'impacte irreversible d'un model energètic obsolet  i destructiu.



Dins dels riscos ambientals i socials, l'energia és un dels problemes de primer ordre per diferents motius: per la seva condició de factor de base de tot el model econòmic, perquè és la causa de greus impactes ambientals, pels perills associats a les diferents tecnologies i per la crisi energètica imminent que es presentarà.

De tot el ventall de les tecnologies energètiques, l'energia nuclear sempre ha simbolitzat la quantitat més gran de perills amb la mínima quantitat de beneficis per a la societat: Aquest darrer any la central d’Ascó I ha patit des d’un incendi a l’edifici del reactor fins a un problema informàtic greu. A més, la Comissió Europea calcula que caldrà invertir entre 30 a 200 milions d’euros per reactor europeu per reforçar-ne la seguretat.
En reflexionar sobre el que han posat de manifest els recents esdeveniments de Fukushima, tenim que: un accident nuclear implica una devastació i una ruïna que no minven amb el pas del temps, i genera, per tant, efectes perjudicials per a les persones i els ecosistemes del seu entorn. A més, no s’ha d’oblidar que la contaminació que les nuclears emeten en el seu dia rere dia, que està permanentment silenciada, és una de les qüestions més perilloses i menys investigades.

Amb tres reactors nuclears, Catalunya és el territori més nuclearitzat de la península Ibèrica i uns dels més nuclearitzats d'Europa. El fet que aquesta situació passi relativament desapercebuda per a la majoria de la societat és el resultat de diversos factors, entre els quals cal destacar-ne dos: que existeixi un silenci sobre els successos negatius relacionats amb l'energia nuclear en gairebé tots els mitjans informatius i que hi hagi un consens d'una part de la comunitat científica sobre la importància de mantenir aquest tema fora de qualsevol àmbit de debat. Aquest estat de coses és el fruit d'una voluntat decidida i ferma de les forces polítiques i socials que governen i manen a Catalunya per mantenir l'energia nuclear fora de l'agenda de debat.

Això té com a conseqüència que, malgrat l'ampli consens social d'oposició a l'energia nuclear existent a Catalunya –atès que es tracta de l'amenaça ambiental més greu que pateix el país, i que es projecta fora del seu territori cap a la Terra en general-, estiguem davant un tema de qual no es parla. En el que l'inici de qualsevol controvèrsia es resol amb una resposta basada en quatre tòpics i amb l'acord de no dir-ne res més. Qualsevol camí que emprengui la societat catalana sobre aquest assumpte ha de conduir Catalunya a deixar de ser un dels territoris més nuclearitzats d'Europa.

És per tot això que des de Tanquem Les Nuclears – 100%RENOVABLES fem una crida a les persones de la societat civil de Catalunya per a que:

- Tinguin en compte, a l'hora de decidir el seu vot, les manifestacions o posicions sobre l'energia nuclear de les diverses forces polítiques que es presenten a les eleccions del proper 25 de novembre.

- Demanin als representants polítics amb els quals s’identifiquin més un pronunciament explícit i clar per procedir al tancament urgent i ordenat de les tres centrals nuclears que funcionen al nostre territori, amb la implantació d’alternatives a través de renovables, generació distribuïda i d’estratègies d’estalvi i eficiència.

- Recordin als seus candidats / a les seves candidates favorits/favorites la gravetat del perill nuclear existent. Aquesta és l'única manera d'aconseguir que el tema nuclear entri a l'agenda del debat polític.

L'experiència del darrer any ha demostrat que els programes i les promeses amb els quals les forces polítiques demanen el suport electoral no tenen cap relació amb les mesures que després prenen els governs: un cop passades les eleccions i format el govern, s'apliquen, sense donar cap tipus d'explicació, mesures que no figuraven als programes amb els quals es demanava el vot, però que beneficien els grups amb més poder econòmic i social.

Per tant, és necessari que la interpel·lació als representants escollits continuï més enllà del lliurament del vot i de l'espera passiva de les respostes del govern.
Perquè més enllà de les grans paraules, les grans promeses i l'adjudicació de culpabilitats, pròpies de tot discurs electoral, hi ha un espai en què s’adopten mesures que afecten immediatament la vida i la salut, el nostre futur i el de les persones i els espais més propers i estimats; un àmbit de temes que no es mencionen, que es troben fora de la política, malgrat que formen part de la veritable qualitat de l'existència: l'energia nuclear és un d'aquests àmbits silenciats, i amb la nostra veu i el nostre vot, podem treure-la a la llum i donar-hi l'impuls final perquè desaparegui definitivament.

Catalunya, 7 de novembre del 2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada