dijous, 30 d’agost del 2012

Primer informe sobre l'estat de les nuclears a Catalunya

Aquest mes d’agost la Coordinadora Tanquem Les Nuclears - 100% RENOVABLES ha presentat el seu primer informe sobre l’estat de les centrals nuclears a Catalunya.

La redacció d’aquest informe neix de la constatació de l’estret lligam que existeix entre el lobby nuclear, el Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) i els grans mitjans de comunicació. Doncs mai es fa ressò ni s'actua en conseqüència amb la precarietat que envolta les centrals nuclears ni de la gravetat de continuar confiant en elles i els seus gestors. Una desconfiança que ha crescut arreu del món arran de la catàstrofe de Fukushima i que enfonsa per sempre la indústria nuclear. També es veu necessari explicar amb paraules planeres i independents tots els problemes que viuen les centrals dia rere dia.


L’informe posa de manifest que els reactors de Vandellòs i Ascó es troben en un estat molt precari, acumulant des de gener fins a finals de juliol de 2012, un total de 15 successos notificables al CSN.

S'han donat 4 casos d'incompliments de les Especificacions Tècniques de funcionament (ETF), que són la conseqüència de la degradació que està sofrint la política de seguretat nuclear. També s’han donat 4 casos de falses alarmes per gasos tòxics o radiació, fets que demostren la inseguretat, degradació, envelliment i impossibilitat de mantenir sempre a punt els milers de sistemes de comprovació que té una central nuclear.

L’informe fa esment de la nul·la independència que presenta l’organisme controlador de la industria nuclear, el CSN, ja que els seus membres provenen directament d’aquesta industria i defensen els seus interessos en detriment de la seguretat. Una prova d’això rau en els múltiples incidents i accidents que pateixen contínuament les centrals i els càrrecs que van d'un costat a l'altre d'aquesta cadena.

Finalment es fa una exhaustiva cronologia dels successos patits a Ascó i Vandellòs i conclou que “encara que el funcionament de les dues centrals suposa un risc important, la perillositat de la situació a Ascó suggereix la necessitat de prioritzar el seu tancament. Tot i que el seguiment continuat donarà la pauta de si la major atenció mediàtica focalitzada sobre Ascó pels escàndols recents, no han fet quedar en un segon pla els potencials perills que pugui suposar Vandellòs II.”

Descarrega l'informe: >>>>

Altres noticies relacionades: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada