dissabte, 1 d’octubre de 2011

Comunicat de premsa final de la Campanya per la No renovació d'Ascó

Avui, 1 d'octubre, data límit per atorgar el permís de la central nuclear d'Ascó, Tanquem Les Nuclears finalitza la seva campanya contra la renovació amb el suport de 505 entitats.

Un total de 505 entitats de base s'han manifestat contra la renovació del permís de la central nuclear d’Ascó recolzant la declaració en que es denunciava aquesta decisió promoguda per Tanquem Les Nuclears (TLN). S’han rebut suports d’associacions, cooperatives, grups culturals, esportius, juvenils, fundacions, empreses i comerços; sectorials sindicals i locals, agrupacions o assemblees polítiques locals, i des del món de l’ensenyament..., en una extensa mostra del rebuig que genera l’energia nuclear. A més destaquen els ajuntaments a on diverses forces polítiques han presentat mocions plenàries en la mateixa línia (Esparreguera, Vilanova i la Geltrú, Barcelona, Reus, Tortosa, El Masnou,,,) que en alguns casos han estat aprovades (Girona, Santa Maria de Palautordera, Santa Fe del Penedès, Els Guiamets).

Un 15% dels suports han provingut de fora de Catalunya, el que, segons TLN, és una mostra de que les lliçons de l’actual catàstrofe nuclear a Fukushima s'han entès, i hi ha consciència de que els impactes que provoquen les centrals nuclears no es limiten al seu entorn immediat. El detall de les entitats es podrà veure durant una setmana a la pàgina web http://www.tanquemlesnuclears.org/ . La campanya ha suposat l'extensió del moviment de rebuig de l'energia nuclear més enllà dels habituals cercles d'actuació en temes mediambientals.En una decisió irresponsable, fruit de la consciència del rebuig creixent que genera l’energia nuclear, el Ministerio de Industria, Turismo y Comercio (MITC) es va avançar al calendari de renovació, comunicant-la el 22 de setembre; i va delegar la difusió de la “primícia informativa” en els portaveus del “lobby nuclear”. Es tracta d'una mostra més del servilisme del poder polític a l’afany de lucre de la indústria, i d'indiferència davant la seguretat de la ciutadania que hauria de representar.

Aquesta decisió està en sintonia amb el penós informe redactat pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN) en que, ignorant totes les precaucions establertes per la catàstrofe de Fukushima, s’establien 9 límits o condicions d'operació d’Ascó, però deixant als propietaris de la central un marge superior a un any per aplicar-les; i assenyalant 17 instruccions tècniques complementaries a aplicar, però que es comunicarien desprès de atorgada l’autorització. Finalment cal recordar que la renovació s’ha dut a terme sense atendre a la revisió paritària de l’informe del CSN, tal com els seus propis organismes de “seguretat” van preveure amb la implantació de les anomenades “proves d’estrès”.
En tot aquest procés ha estat particularment clamorós el silenci del Govern de la Generalitat i de la immensa majoria de la classe política de Catalunya. Cap força política va recolzar un debat sobre el tema en el Parlament, que es va mantenir al marge, i el Govern de la Generalitat, tan reivindicatiu i xerraire en altres assumptes, no va demanar una reunió específica de la Comissió Bilateral Generalitat - Estat per tractar-lo, afavorint la indústria nuclear amb el que més necessita en aquests moments: silenci.
TLN considera que, malgrat el silenci informatiu existent sobre l’evolució de la catàstrofe de Fukushima, el recolzament obtingut a la campanya de NO renovació del permís de funcionament d’Ascó és una mostra de que l’oposició a l’energia nuclear augmenta.

Recordem un cop més que l’energia produïda per Ascó i les altres centrals nuclears es pot substituir per la que generen altres tecnologies que no són tan perilloses: centrals de cogeneració amb gas, hidràuliques, eòliques, solars o geotèrmiques, sense cap problema de subministrament.

Catalunya, a 1 d’octubre del 2011.

http://www.tanquemlesnuclears.org/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada