dimecres, 17 d’agost del 2011

Queden menys de 50 dies per a què la central nuclear d'Ascó renovi el seu permís de funcionament.

Malgrat que Ascó és una central amb deficiències d'estructura. Que es troba en un terreny geològicament inestable. Que ha acumulat gairebé un centenar de problemes de funcionament en els darrers 4 anys. Que va tenir una fuita massiva de partícules radioactives que va contaminar els edificis i l'entorn, arribant fins la costa. Malgrat tot això, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha donat ja un primer informe favorable, acceptant que la central continuï funcionant. Encara que reconeixen diversos problemes de seguretat li regalen gairebé dos anys per afrontar-los i, curiosament, deixen la comunicació d'una part de les mesures que han d'aplicar per a desprès de la concessió del permís per part del govern.

Tot això, i la complicitat del CSN amb els propietaris d'Ascó quan va tenir lloc la fuita radioactiva del 2007, amagant la informació durant més de 4 mesos, qüestiona la capacitat d'aquest organisme per mantenir un control mínim de la seguretat de la central.


Concedir el permís de funcionament és una competència del govern de l'Estat. Des de Tanquem les Nuclears hem engegat una campanya de resistència per a que sàpiguen que NO volem que durant 10 anys més torni a funcionar una nuclear vella, perillosa i innecessària. Una central que tan sols es manté per a que les empreses propietàries continuïn acumulant diners. Volem que el govern de l'Estat ho sàpiga, i que el govern de la Generalitat i el Parlament s'impliquin, manifestant-se en contra.

Malgrat que han passat més de 5 mesos, la catàstrofe de Fukushima, al Japó, no ha acabat; durant molt de temps els tres reactors continuaran abocant productes radioactius al medi ambient, durant dècades la vida i la població estaran afectades per una contaminació de l'aire, l'aigua i els aliments que generaran malalties i sofriments. A Catalunya ja vam tenir un seriós advertiment de tot això l'octubre de 1989, amb l'accident nuclear de Vandellòs 1.

Més de 300 entitats ja s'han manifestat contra la renovació del permís. Us animem a que des de cada associació, cooperativa, grup cultural, esportiu o juvenil, fundació, empresa o comerç; des de cada secció o seu local de cada sindicat, des de cada agrupació local o sectorial de cada força política, des d’ajuntaments i consells comarcals, o des del món de l’ensenyament..., entreu a la web http://www.totsdos.es/tln-enti/ i recolzeu el text bàsic que denuncia aquesta decisió irracional que trobareu al mateix enllaç.

Catalunya, estiu del 2011.

Més informació sobre la situació d’Ascó a:
http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/asco/ascoapunt.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada