divendres, 26 d’agost del 2011

Darrers esdeveniments a Ascó i intensificació de la campanya d'oposició

Els darrers esdeveniments en la central nuclear d'Ascó i la política informativa del CSN i la ANAV. La campanya d'oposició a la renovació del permís de funcionament continua, i ja supera les 300 entitats adherides.

Els dos darrers casos d'incidents d'Ascó són una bona mostra de la distància existent entre la retòrica nuclear i la realitat.

El primer. Entre el 4 i el 5 d'agost es va produir una nova incidència en el funcionament de la central. Segons la nota emesa pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i l'Associació Nuclear Ascó – Vandellòs (ANAV), cap a la 1 de la matinada del 4 d'agost es va disparar una alarma durant uns breus segons, indicant la presència de gasos radioactius en els sistemes de ventilació de l'edifici de contenció. Cap a les 10 del matí del 5 de juliol, la referència de successos notificats del CSN indicava que els sistemes havien actuat de manera automàtica, i que s'estaven realitzant maniobres de des-gasificació del circuit primari per baixar la radiació de fons. La nota afirmava, com és habitual, que el succés no havia tingut “repercussió en els treballadors, la població o el medi ambient”.



Al marge de que resulti xocant que la nota informi de l'absència d'impacte ambiental d'un succés que, segons el seu propi redactat, encara no havia finalitzat; el que crida més l'atenció és la restricció informativa que permet que, tres setmanes més tard, no es sàpiguen amb exactitud les seves causes, ni s'expliqui el seu desenvolupament, ni es detallin les mesures aplicades per evitar la seva repetició.

El segon. Entre el 22 i el 23 d'agost els dos grups de la central nuclear van baixar a un 64% la seva potència de generació. Encara que les dades es van reflectir a la pàgina web del CSN, ni aquest, ni l'empresa propietària, ni la ANAV, han donat, a hores d'ara, cap explicació sobre aquesta baixada de potència.

Aquestes característiques les comparteixen la pràctica totalitat de les notes informatives emeses pel CSN sobre les continuades incidències i problemes de funcionament de les centrals nuclears en general, i d'Ascó en particular. La transparència informativa es limita a la comunicació puntual d'esdeveniments, sense criteris que permetin definir la seva importància i evolució. La pauta aplicada correspon a un cicle establert en base a informar – tranquil·litzar – oblidar, i esperar al següent succés. En el cas d'Ascó aquesta política informativa resulta especialment punyent a la llum de l'historial d'incidències, més de 100 en 4 anys, dels incompliments de la cultura de la seguretat, i de les complicitats demostrades entre els propietaris de la central i el CSN, que van tenir el seu màxim exponent en la fuita de radioactivitat del 26 de novembre de 2007.

Al marge d'un increment en la retòrica, no sembla que la catàstrofe de Fukushima hagi implicat canvis reals en el secretisme informatiu sobre les centrals nuclears. Per això les sessions de la Agencia Internacional d'Energia Atòmica (AIEA) sobre Fukushima, realitzades entre el 20 i el 24 de juny, es van realitzar a porta tancada. I per això la informació sobre la fuita radioactiva continuada al Japó es dona sense rigor, sense establir referents, amb un reconeixement continuat d'episodis de censura seguit de reiterades demandes d'excuses; una informació donada de manera contradictòria, i sense explicar clarament l'abast temporal i geogràfic de la catàstrofe.

Les velles rutines i l'acceptació tàcita de que la veracitat, el rigor, la seguretat i el nivell de riscos a assumir són aspectes subordinats als beneficis econòmics, continuen marcant la pauta informativa de la indústria nuclear, i del CSN malgrat que com agencia estatal, teòricament, hauria de controlar-la.

És coherent amb aquesta pauta que el CSN informi a favor de la continuïtat del funcionament d'Ascó, encara que es reconegui la seva caducitat, una caducitat que es posa de manifest en el llistat de problemes tècnics que s'han de solucionar.

També és coherent denunciar aquestes situacions com una mostra de la irracionalitat que suposen procediments com l'allargament gairebé automàtic de la llicència de funcionament. La campanya d'oposició a l'allargament d'aquesta llicència engegada des de Tanquem les Nuclears compta, fins al moment, amb més de 300 entitats que la recolzen. Es té la seguretat de que més associacions, cooperatives, entitats culturals, esportives o juvenils; més fundacions, empreses i comerços; més grups de base sindicals, i polítics, i més institucions es manifestaran abans de que el termini legal venci.

La campanya demana entrar a la web http://www.totsdos.es/tln-enti/ i recolzar el text bàsic que denuncia la decisió irracional de mantenir aquesta amenaça sobre la societat i el medi ambient.

Catalunya, a 26 d'agost de 2011. http://www.tanquemlesnuclears.org/

Més informació sobre la situació d’Ascó a: http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/asco/ascoapunt.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada