divendres, 2 de maig del 2014

28 anys de la catàstrofe nuclear de Txernòbil

El 26 d'abril de 2014 es compleixen 28 anys de l'inici de la catàstrofe de Txernòbil, que encara continua.

Per recordar aquest aniversari us oferim la traducció del rus de la presentació de l'informe 2010, actualitzat del 2011, que va realitzar l'equip científic que més rigorosament ha seguit l'evolució de la catàstrofe en termes econòmics, socials i humans, el format pels professors AV Yablokov, VB Nesterenko, AV Nesterenko, i NE Preobrazhenskaya, “Txernòbil, conseqüències del desastre per a les persones i la natura” que està disponible en http://bellona.ru/filearchive/fil_Yablokov_Bellona.pdf

Es tracta del document més seriós realitzat fins al moment. I és indispensable per tenir una visió de les conseqüències, en mig de l'onada desinformació que ens envolta.

Perquè és d'esperar que aquest any es repeteixi la tònica dels darrers anys: un seguit de fotos que combinin la devastació amb l'estètica, unes dades sumàries de la vida a la zona afectada, i un apressurat record del que va passar. No es trobaran dades precises del que Txernòbil representa avui per a Ucraïna. En els darrers mesos Ucraïna és noticia per altres motius, en els que geopolítica i interessos energètics continuen ben presents.

La llarga ombra que projecta Txernòbil no hi serà present: els supervivents, les víctimes de l'herència de destrucció genètica, les promeses trencades i l'impacte sobre l'economia, la societat i el territori quedaran amagats sota els “tours d'aventura” a la zona radiactiva i una suposada estètica “natural” d'espais abandonats i colonizats per plantes i animals.

Catalunya, 25 d'abril de 2014


Galeria de fotos de Txernòbil:
http://www.bbc.co.uk/mundo/video_fotos/2014/03/140326_galeria_chernobil_gerd_ludwig_jg.shtml

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada