dijous, 8 de març del 2012

Les lliçons de Fukushima

Un informe de Greenpeace demostra que pot tornar a succeir un desastre nuclear com el de Fukushima. De fet, el ritme actual de catàstrofes nuclears és d'un cada 7 anys.

Greenpeace acaba de presentar l'informe "Las lecciones de Fukushima" en el que explica com el terratrèmol i el tsunami no van ser la causa de l'accident nuclear de la planta de Fukushima Daiichi a la costa est de Japó ara fa un any, sinó que van ser els errors del govern japonès, dels reguladors i de la indústria nuclear.

Exposició de fotografies: "Shadowlands. Los rostros de Fukushima".


Les tres principals conclusions que es troben a l'informe són les següents:

  1. Es coneixien els riscos reals, però les autoritats japoneses i els operadors de la Planta de Fukushima van restar-hi importància i en van fer cas omís.
  2. Els plans d'emergència nuclear i evacuació per a la protecció de les persones ha fracassat completament, malgrat que Japó és un dels països més ben preparats del món en gestió de catàstrofes.
  3. Els contribuents seran els qui pagaran la major part dels costos. Japó és un dels tres països que per llei l'operador de la central nuclear és el responsable de la totalitat dels costos d'un desastre nuclear, però els règims de responsabilitat i indemnització que contempla la llei són insuficients. Les persones afectades s'han de buscar els seus propis recursos per a sobreviure.


Algunes dades de Fukushima que aporta l'informe:

  • S'han hagut de desplaçar 150.000 persones.
  • Hi ha 28 milions de metres cúbics de sòl contaminat amb substàncies radioactives.
  • Japó haurà d'assumir un cost total del desastre d'entre 520.000 i 650.000 milions de dòlars, una xifra que s'aproxima al cost de la crisi bancària de les hipoteques d'alt risc dels EEUU.
  • Tan sols mantenen dos reactors nuclears operatius dels 54 que existeixen, en contra de les pressions del govern i de la indústria nuclear, sense que es pateixi cap problema de subministre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada