dilluns, 27 de febrer del 2012

Un altre incendi a Ascó

La notícia de que s'ha produït un conat d'incendi en una àrea de l'edifici de la sala de control d'Ascó 1 segueix la pauta “informativa” habitual relacionada amb tot el que passa a les centrals nuclears.

D'entrada és un fet prou greu l'incendi en ell mateix, seria greu en qualsevol instal·lació industrial, i amb més raó en una central nuclear; la gravetat augmenta quan no s'informa exactament de l'afectació, ni es donin dades de com es va iniciar el succés. Més greu és encara que la central continuï en funcionament al 100% per mantenir una falsa sensació de que hi ha normalitat, i per a no tenir pèrdues econòmiques.

El que la informació es limiti a repetir el recurrent “no ha supuesto riesgo para los trabajadores, la población o el medio ambiente”, la classificació “provisional” com a Nivell 0 dins l'escala internacional d'events nuclears (INES), i la referència també rutinària a les mesures “correctives” i “preventives” que es prendran quan es “coneguin les causes”, deixen el camp de la gravetat, per entrar plenament en el terreny de l'absurd, i la burla cap a la societat.

La sala de control d'una central nuclear és el lloc a on menys caldria esperar un incendi o una incidència, si fessin cas a la retòrica de seguretat de la indústria nuclear. Però tractant-se d'una central que no fa ni 10 mesos va tenir una fuita de 25.000 litres d'aigua radioactiva “sense repercussions”, en la que és rutinari que els detalls informatius dels accidents siguin desmentits o contradits posteriorment, que va obtenir un allargament de la seva llicència sense exhaurir els terminis legals, i sobre la que no hi ha dates concretes respecte al calendari d'aplicacions de les mesures correctores resultants de la catàstrofe de Fukushima, el que resulta habitual és la reiteració d'aquests successos.

I el que resulta evident és que a la societat tan sols ens resta esperar que la sort no ens abandoni.

Des de Tanquem Les Nuclears demanem que la central nuclear d'Ascó sigui aturada fins a que no se conegui públicament i amb rigor, l'estat real dels seus components tecnològics, i demanem a la majoria de la classe política de Catalunya que reaccionin davant la "rutina informativa" i intervingui en aquest assumpte amb el mateix interès i rigor que hi posa en aplicar les mesures que venen dictades des del govern de l'Estat i els organismes financers internacionals. La seguretat i la salut de la societat i el medi ambient de Catalunya és un valor superior sobre el que no haurien de mostrar la indiferència que mostren.

Catalunya a 24 de febrer del 2012.
http://www.tanquemlesnuclears.org/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada