diumenge, 11 de desembre del 2011

Hivern antinuclear. Stop Castor!

L'oposició a l'energia nuclear contínua essent actualitat arreu de món. A finals d'aquest novembre es va viure una nova protesta multitudinària a causa del transport de residus nuclears de molt alta activitat des de la planta de reprocessament de residus nuclears de l'empresa pública Areva a la Hague (Estat francès) fins al cementiri nuclear de Gorleven (Alemanya). El comboi estava format per dos locomotores dièsel i 11 vagons amb els contenidors de residus nuclears anomenats Castor (Cask for Storage and Transport Of Radioactive material). La perillositat del comboi sumava un total de 3.756 Pbq., l'equivalent a diverses vegades la radioactivitat alliberada en els desastres nuclears de Txernòbil i Fukushima.


La planta d'Areva a La Hague va obrir l'any 1965 i és una planta de reprocessament de combustible gastat, on s'hi separa el plutoni i l'urani per a produir-ne novament combustible nuclear (MOX). El que no es queda Areva i retorna als països d'origen és tota la colla de transurànids de llarga vida i elevada toxicitat produïts durant la fissió nuclear dels reactors, com l'Itri (Y), el tecneci (Tc), el neodimi (Nd), el zirconi(Zr), molibdè (Mo) o el pal·ladi (Pd). Nombrosos països com Japó, Austràlia, Suïssa, Alemanya, Suècia o l'Estat espanyol hi han enviat els residus nuclears per a tractar-se ja que la indústria nuclear mai ha sabut que fer-ne. Durant els 17 anys de funcionament de la central nuclear Vandellòs I, clausurada per l'accident de l'any 1989, s'hi van enviar els residus nuclears i ara resta pendent el retorn cap a l'Estat espanyol.

El comboi nuclear finalment va arribar al seu destí però no sense patir durant tot el recorregut una gran resistència i rebuig de bona part de la població, acompanyats de nombrosos actes de desobediència i bloqueig del tren radioactiu.

La lluita antinuclear a casa nostra també està agafant força des de la primavera passada, arran de l'interminable catàstrofe de Fukushima. Ha continuat amb la Campanya de No renovació d'Ascó d'aquest estiu de la coordinadora Tanquem les nuclears i amb les contínues denuncies que la Plataforma Tanquem Cofrents posa de manifest dia rere dia sobre les greus deficiències en seguretat, modificacions del funcionament o el recent accident que ha patit aquesta central nuclear situada al País Valencià.

Per continuar avançant en aquest camí que ja han recorregut diversos països europeus i traduir el descontent social en mobilització activa, aquestes dues coordinadores realitzaran jornades de reflexió i formació per avançar en la tasca de donar informació objectiva a la societat i avançar en el moviment de resposta social als perills nuclears.

A Catalunya es farà sota el nom “Jornada Antinuclear d'Hivern. Debat i Formació per una Catalunya sense nuclears” i serà el 17 de desembre a les Cotxeres de Sants de Barcelona. A València s'anomenarà "Jornada de formació antinuclear".

En sessions, tallers, conferències i debats en un espai de trobada horitzontal, s'aplegaran les persones que porten anys treballant pel fi de l’energia nuclear amb les que han descobert més recentment els perills i l’amenaça que aquesta tecnologia representa. Tenim la solució sobre la taula, estalvi, eficiència i generació amb tecnologies 100% renovables, tan sols falta pressionar prou totes juntes per deixar enrere aquest model energètic caduc i contaminant basat en fonts d'energia fòssils i nuclears.

L'energia nuclear escapça el futur.
Residus radioactius: carreró sense sortida.

+ info del pas del comboi radioactiu (Castor):

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada