dissabte, 31 de desembre del 2011

Energia ecològica i local... igual que amb les verdures vaja.

Escrit extret del blog de la cooperativa de consum Olidecoop de Girona.

Les cistelles d'Olidecoops'omplen cada setmana de productes ecològics, locals, artesanals... que ens arriben de tot el ventall de productores que hem anat coneixent i contactant al llarg d'aquests dos anys d'existència. Els beneficis socials i mediambientals de produir i consumir productes de forma respectuosa amb la natura i sense haver de recórrer llargues distàncies són enormes... els més coneguts són que afavoreixen l'economia local, les cooperatives, l'artesania o les petites empreses, que són productes més saludables per a la salut, i que comporta menys despesa energètica en el transport. I més coses: es recuperen varietats antigues de cereals, es cultiven hortalisses que no estan de “moda” i han estat expulsades dels “mercats”, es defensa un major respecte per les condicions de vida dels animals, o es creen relacions comunitàries entre persones del mateix poble o ciutat per desmarcar-se de l'individualisme social que caracteritza el capitalisme.

Doncs amb l'energia elèctrica i tèrmica, també tenim la possibilitat d'actuar d'aquesta mateixa manera: podem afavorir una implantació de lesenergies renovables de forma propera i fortament descentralitzada si ens ajuntem amb iniciatives col·lectives de caire energètic. El projecte que tenim més a l'abast és Som Energia, una cooperativa de consum i producció d'energia verda que va néixer l'any 2010 a Girona, i que ja té més de 1.500 socis/es. Un bon regal per aquestes dates!

El concepte és el mateix que amb la resta de productes amb els que ens abastim a Olidecoop: si comprem l'electricitat a Som Energia, o a la resta d'idees similars que puguin sorgir en el futur, estarem comprant energia renovable produïda de forma local i sense cremar combustibles fòssils i nuclears. Deixarem d'anar a l'equivalent gran superfície de les cadenes de distribució alimentària, traient una mica de pes a les agressives companyies energètiques transnacionals, i estarem fent un altre pas per sortir col·lectivament de la petrodependència que ens ofega i ens mana cap a una societat contaminada i energèticament autoritària.

Pel que fa a l'energia tèrmica, de moment tenim l'opció de l'energia solar tèrmica i la biomassa: llenya, estella o pèl·let de producció local provinent dels nostres boscos. Cal, això sí, disposar d'una caldera de biomassa o una bona llar de foc!

http://olidecoop.blogspot.com/2011/12/energia-ecologica-i-local-igual-que-amb.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada