divendres, 23 de setembre del 2011

Nota de premsa de les activitats de la campanya per la No renovació de la central nuclear d'Ascó a les comarques gironines

Aquest 1 d'octubre acabava el plaç que tenia el Govern de l'Estat per concedir, o denegar, l'allargament del permís de funcionament de la central nuclear d'Ascó per un període de 10 anys, és a dir, fins al més d'octubre de l'any 2021. Doncs aquest dijous 22 de setembre el Ministerio de Industria, Turismo y Comercio (MTIC) s'ha avançat a la data i ha concedit el permís a la nuclear d'Ascó per 10 anys més.

Durant aquest mes de setembre des del grup antinuclear de les comarques gironines organitzem un parell d'activitats emmarcades dins la Campanya de la Coordinadora Tanquem les nuclears per a la No renovació d'Ascó. La primera va ser una xerrada el dia 9 de setembre a la Casa Cultura de Girona, a càrrec del Dr. Pere Carbonell. La segona serà demà dissabte 24 de setembre a Palafrugell, on es realitzarà un mural durant tot el matí i una xerrada i berenar solar a tarda al parc de Can Bech. L'arrossada popular de Figueres finalment no s'ha pogut tirar endavant.


Volem recordar que Ascó ha acumulat gairebé un centenar de problemes de funcionament en els darrers 4 anys. El més greu ha estat la fuita massiva de radioactivitat del novembre de 2007 i que la direcció de la central i el Consell de Seguretat Nuclear van amagar durant més de 4 mesos. També hi trobem la fuita d'aigua radioactiva del circuït primari de l'any 2006 o l'abocament de 25.000 litres d'aigua radioactiva a la claveguera aquest mateix mes de març. Aquest mes d'agost Ascó torna a arrossegar problemes de funcionament.

Ascó ha generat fins l'any 2009 com a mínim un llegat de 1.300 tones de residus radioactius que s'hauran de mantenir en un lloc segur, ja que emetran radiació durant milers d'anys. Cada any de funcionament la central afegeix unes 50 tones més d'aquests residus als que ja existeixen. A més a més la nuclear d'Ascó està construïda sobre un terreny inestable, el que augmenta el perill que representa.

Ara que fa 25 anys de la catàstrofe de Txernòbil, que ja en fa mig de la de Fukushima i del recent accident nuclear a Marcola (Occitània), exigim que no s'allargui el malson nuclear i per tant el govern espanyol rectifiqui, no renovi la llicència d'Ascó i procedeixi al tancament urgent de totes les centrals operatives. Aquest estiu ha quedat novament demostrat que el CSN (Consell de Seguretat Nuclear) està molt lluny de ser un organisme imparcial i independent ja que contínuament falla a favor de la indústria nuclear. Primer amb l'informe favorable del 29 de juliol, que regala més d'un any de marge per implementar les mesures de seguretat urgents que necessita la central d'Ascó. I després aquest 16 de setembre avalant de manera irresponsable les proves d'estrès realitzades a les nuclears espanyoles, ja que són resultats preliminars i realitzats únicament a partir de les dades proporcionades per les pròpies empreses propietàries. A més a més, es conclou que totes les centrals espanyoles operatives, llevat de Vandellòs, han de fer importants inversions per reforçar les estructures i components més febles davant de terratrèmols. Observem estorats com el CSN i el govern espanyol i català posen per davant l'enorme lucre de les empreses propietàries de les centrals nuclears a la salut de les persones i el mediambient.

La campanya per la NO renovació d'Ascó ja suma més de 480 entitats de base i finalitzarà aquest 1 d'octubre tal com estava previst. Podeu disposar de molta més informació als següents webs:


Tanquem les nuclears!
Girona, 23 de setembre de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada