dimarts, 14 d’octubre del 2014

Comunicat de premsa de la Campanya 25 anys de l'accident a Vandellòs I

COMUNICAT DE PREMSA DE LA CONCENTRACIÓ DAVANT LA C.N. VANDELLÒS I EN MOTIU DEL 25 ANIVERSARI. Diumenge 19 d’octubre 12:00h.

Antecedents:

El 19 d'0ctubre de 1989 a les 21:40, es va produir l'accident nuclear de Vandellòs I, el més greu de la història nuclear espanyola. L'accident va començar amb un incendi a la sala de turbines que es va propagar fins el reactor i va estar a punt de provocar una fusió del nucli i una fuita de gas i aigua radioactiva, tal com anys després ha esdevingut a Fukushima. En el desenvolupament de l'accident va ser clau la situació de diversos sistemes de seguretat, la reparació dels quals  havia ordenat al 1986 el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) a Hifrensa, l'empresa propietària. Tot i això, al 89 encara no s'havien instal·lat la protecció del sistema elèctric ni els bufadors d'emergència. El foc va donar lloc a una inundació que va deixar inservibles dos dels quatre turbo bufadors, peces que serveixen per refrigerar el reactor, i va danyar els altres dos que quedaven, amb el consegüent risc de que la reacció en cadena es descontrolés i es produís la fusió del nucli. La temeritat de Hifrensa i la manca de rigor de les autoritats van ser, doncs, claus perquè es produís l'accident. El desconcert després de l'accident va ser majúscul a la central i al CSN, com mostren les gravacions de les converses telefòniques lliurades al Congrés al 1990.  Van ser els bombers de la Generalitat els que van aconseguir acabar amb l'incendi, evitant de passada una enorme fuita radioactiva. Només la fortuna va impedir que es produís  la reacció nuclear i es fongués el nucli. La mateixa bona sort que va fer que no s'arribés a produir una fuita d'aigua ni de gas radioactiu.



La Sociedad Nuclear Española reunida a Reus al mes de setembre de 2013 va proposar allargar la vida de les C.N de l’Estat fins als seixanta anys o més d’activitat. En el mateix sentit ja l’han succeït veus del mateix Govern de l’Estat i de la Generalitat. Aquest fet va provocar la reacció de diferents grups que trobareu en el blog de la campanya, que van decidir fer front a la situació plantejada, amb una campanya que donés un altre punt de vista de l’oficial sobre l’energia nuclear i que a la vegada planteges solucions. S’han fet diferents actes arreu del territori i concretament a Reus, Cambrils, Barcelona, Girona, Figueres, Celrà, Tortosa, Alcanar, L’Ametlla de Mar i Torredembarra, resten pendents un acte a Tarragona a la Universitat Rovira i Virgili el dimarts 14 d’octubre a les 19:00h. i un altre a Vandellòs el dia 17 d’octubre també a les 19:00h. Així mateix ha aconseguit el suport d’unes 40 Entitats de tot el territori i el compromís a través de vídeos gravats de diferents artistes, com en Cesc Freixas, la Marina Rossell, la Sílvia Sabaté, en Fermí Fernandez i polítics, Xavier Sabaté, Hortènsia Grau, Marc Sanglas i Quim Arrufat.

El colofó d’aquesta campanya serà el diumenge 19 d’octubre en que farem un acte de cloenda de la mateixa davant de l’esplanada de l’antiga C.N ara anomenada Centro Tecnológico Mestral, amb un funeral simbòlic en memòria de la C.N. Vandellòs I, actuacions musicals i la lectura d’un manifest en que es demana un calendari de tancament de les C.N de l’Estat a càrrec d'Itziar Gonzalez.

La Campanya “25 anys accident Vandellòs I” fa una crida a participar en aquesta concentració a tothom que es senti compromès amb la lluita contra l’energia nuclear i a favor d’un nou model energètic. El que volem és que hi hagi una representació prou àmplia d’aquesta majoria social que sempre que se li pregunta sobre el grau d’acceptació d’aquesta energia, la rebutja sense pal·liatius. Les pretensions de la Sociedad Nuclear Española d’ampliar la vida activa de les C.N. poden tenir, de tornar a posar-se en funcionament, un greu precedent amb el cas de la C.N. de Garoña, aquesta amenaça no ens la podem prendre a la lleugera perquè és molt real. La manca de viabilitat econòmica per construir noves centrals ha fet canviar la estratègia d’una industria agònica que veu com el seu temps d’explotació s’acaba, com a mínim als Països més desenvolupats. L’única alternativa que tenim és aconseguir un calendari de tancament progressiu d’aquestes instal·lacions, pactat amb tots els agents socials que marqui no solament el cronograma de desmantellaments sinó també un pla de regeneració econòmica de les comarques que sofreixen el monocultiu econòmic de dependre dels ingressos de les C.N.

L’accident de Fukushima ha  posat de nou sobre la taula el perill nuclear, divendres passat (10/10/2014) vam tornar a tenir un  altre episodi d’aquest perill degut a una tempesta, aquesta va provocar la manca de subministrament elèctric exterior a Vandellòs II. Sense ànims d’alarmisme volem recordar que precisament un incident paregut, aquest cop provocat per un terratrèmol, va ser el causant del greu accident de Fukushima.

La Campanya acabarà aquest 19 d’octubre amb el mateix lema que va començar “Després de Fukushima Tanquem les Nuclears” però la lluita antinuclear i per un nou model energètic tindrà la seva continuïtat am la Xarxa per la Sobirania Energètica que farà una programació d’actes pels propers mesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada