dilluns, 9 de setembre del 2013

Actualitat de Fukushima - setembre 2013

Des de l'11 de març de 2011 la companyia propietària de la central nuclear de Fukushima-Daiichi, TEPCO, intenta contenir l'aigua radioactiva que utilitza per refredar els reactors nuclears fosos arran de la catàstrofe nuclear.

Fins a principis d'aquest any TEPCO creia que estava tot controlat i anava bombejant l'aigua radioactiva fins als més de 1.000 dipòsits d'emmagatzematge construïts al costat de la central. Aquest mes de maig, però, va detectar que la radiació de les aigües subterrànies sota la central estava augmentant considerablement ja que els fonaments de la central estan esquerdats. Aquest mes d'agost també ha reconegut que els dipòsits d'emmagatzematge tenen fuites.

Des de les aigües subterrànies de sota la central s'escapen cada dia al mar 300 m3 d'aigua altament radioactiva, amb cesi, estronci, triti i altres substàncies radioactives. Aquest volum equival a una piscina olímpica cada 10 dies.

L'estat Japonès acaba d'anunciar que destinarà 310 milions d'euros més per intentar resoldre els problemes d'aigua radioactiva de la central devastada de Fukushima (fins ara ja s’han gastat uns 43.700 milions de dòlars de diners públics). Aquesta nova injecció pública de diners a la gestió de la catàstrofe nuclear ha de servir en part per construir una barrera per bloquejar l'aigua subterrània contaminada i a descontaminar i millorar la dubtosa fiabilitat dels dipòsits que emmagatzemen l'aigua que s'utilitza per refredar els nuclis dels reactors de la central.

El volum total d'aigua contaminada que roman a la central i al seu subsòl suma més de 400.000 m3, un volum que creix a un ritme de 400 m3 al dia. Tot aquest volum d'aigua contaminada a la central de Fukushima conté més de 2,5 vegades la quantitat de Cesi radioactiu dispersat a la catàstrofe de Txernòbil.

El dilluns 2 de setembre el president de l'Autoritat de regulació nuclear del Japó, Shunichi Tanaka, va advertir que era impossible imaginar un emmagatzematge d'aigua permanent i que en algun moment o altre, s'hauria d'abocar al mar, una vegada purificada a un cert nivell "permissible per la comunitat internacional".

+ info:
http://resumenesdesdefukushima.blogspot.com.es/

Vídeo sobre la situació de Fukushima (2 min. francès):

 
Comprendre la situation à Fukushima en deux... per lemondefr

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada