dimarts, 14 d’agost del 2012

Garoña i Cofrents altre cop contra les cordes


La setmana passada es van detectar errors de fabricació a la central nuclear belga Doel 3 mentre es trobava parada per manteniment. Les esquerdes trobades a la tapa d'acer del reactor han fet aturar provisionalment la central. L'Agència Federal de Control Nuclear (AFCN) de Bèlgica ha convocat una reunió a Brussel·les per analitzar la situació amb tècnics d'una vintena de països on també operen centrals nuclears amb peces del mateix fabricant.

Les centrals de l'Estat espanyol que n'estan afectades són Garoña i Cofrents. Les dues centrals són del tipus BWR (reactor d'aigua en ebullició), tecnologia antiga i perillosa igual que Fukushima. Tot i això, el Consejo de Seguretat Nuclear (CSN) ja s'ha afanyat a assegurar que cap d'aquestes dues centrals ha patit cap d'aquests problemes. El que el CSN obvia és tot el seguit de problemes de funcionament i accidents patits per aquestes centrals durant aquests 27 i 41 anys d'operació.

El 1976 tres enginyers de la firma General Elèctric van dimitir degut als problemes d'inseguretat que presentava el model de reactor de Cofrents. El 1979 un tècnic de control de qualitat de l'obra va denunciar deficiències en les soldadures a l'edifici de contenció del reactor. Les parades per obertura inesperada d'una vàlvula d'incendis i l'avaria en el transformador del 1985. El vessament de 2.000 litres de líquid radioactiu a la xarxa d'aigües pluvials de 1988. L'aturada per un error d'una vàlvula de la turbina de vapor, junt a 8 avaries més, de l'estiu de 1990. L'avaria a una vàlvula d'alimentació de l'aigua del reactor al 1992. L'aparent sabotatge intern a les barres de combustible a l'any 1997. La dotzena d'incidents significatius recollits durant el període 2000-2002. Etc, etc...

La central nuclear de Garoña també està farcida d'incidents greus al llarg de la seva història. Cal recordar que al 1974 la Comissió d'Energia Atòmica nordamericana (AEC) va ordenar la parada de tots els reactors BWR del seu país ja que es van produir fuites d'aigua radioactiva en el circuït de refrigeració del nucli del reactor a tres centrals d'aquest tipus. I que al 1975 va ordenar aturar-les de nou per esquerdes en el sistema de refrigeració d'emergència. I que Garoña, oberta al 1971 i de la mateixa tecnologia, va fer cas omís de totes aquestes alarmes i més.

Mantenir obertes les centrals nuclears, especialment aquestes dues, és temptar a la sort i posar en perill la vida de milions de persones. L'historial d'incidències i accidents a les centrals nuclears de l'Estat espanyol és llarguíssim i preocupant. Tot i això, volem pensar que la propera reunió de Brussel·les serveixi per fer entrar en raó al govern espanyol i ordeni el tancament d'aquestes dues centrals.

Denunciem aquesta greu situació i exigim el tancament immediat de totes les centrals nuclears.

+ info:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada