divendres, 21 d’octubre del 2011

Campanya contra la dispersió de la radioactivitat de Fukushima

1.- Runes radioactives estan a punt d'embarcar-se cap a tot el Japó.
2.- A finals d'octubre 1.000 tones de runa radioactiva es portaran amb tren fins a Tokyo per ser cremades i abocades a la badia de Tokyo.

Si us plau, digues al Japó que no escampi arreu la radioactivitat de Fukushima. Firma la carta següent >>>

Escrivim aquesta carta en suport a una xarxa de milers de mares de tot el Japó que temen per la devastació resultant del tsunami de l'11 de març i per les greus negligències polítiques del govern d'ençà de llavors. Creiem que les negligències del govern tindran conseqüències encara més adverses que l'impacte catastròfic del tsunami i de l'exposició a la radioactivitat posterior. Un increment dels índexs de càncer per milions de persones és l'escenari més clar arran de les fuites continues dels reactors 1, 2, 3 i 4 de Fukushima Daiichi. La nostra intenció és limitar l'exposició d'aquest risc al màxim nombre de gent possible.


Declaració d'intensions. Els sotasignants creiem que els perillosos enderrocs radioactius de les centrals elèctriques de Fukushima i les altres àrees del voltant s'han de deixar a l'indret del desastre. Els esforços s'han de centrar en apagar els incendis que encara presenta la planta, i evacuar la gent de l'àrea immediata d'acord amb els nivells de radiació fixats abans de l'11 de març. Tots els canvis recents de la política del govern japonès per tal d'augmentar els nivells permissibles de radiació han de ser anul·lats i tornar als nivells pre-desastre.

Ara mateix el govern japonès està escampant sistemàticament el material radioactiu, encoratjant a menjar aliments de Fukushima com a acte patriòtic, incrementant l'estàndard de nivells de radiació segura en els aliments i els enderrocs. Per exemple: avui a Japó un aliment que marca 499 bq/kg es pot distribuir legalment en el mercat sense que cap etiqueta ho indiqui en els consumidors. De la mateixa manera, el govern ja ha augmentat dos cops els nivells permissibles de la radiació en els enderrocs i ara els vol enviar per vaixell al llarg de tot el país per ser incinerada i bolcada a l'oceà, incloent la badia de Tokio. Cal aturar aquest comportament negligent o la catàstrofe actual ja prou evident esdevindrà un desastre ambiental històric i d'abast internacional. El ministeri de medi ambient japonès estima en 23,82 milions de tones els enderrocs resultant del desastre del mes de març a les àrees costaneres de la prefectura d'Iwate, Miyagi i Fukushima. Aquests enderrocs són un dels molts obstacles que els japonesos han de fer front ara mateix, ja que els han de poder treure per reconstruir les seves vides. Per si els enderrocs acumulats per tot arreu no fossin un problema suficient pel govern, cal afegir que molts d'aquests contenen material radioactiu de la catàstrofe nuclear de Fukushima.

El govern local de Tokio ha acceptat oficialment 1.000 tones d'enderrocs d'Iwate, aquest final d'octubre de 2011 la runa serà transportada amb trens, s'incinerarà i s'utilitzaran les cendres per a construir terraplens a la badia de Tokio. Les estimacions de la Prefectura del govern d'Iwate indiquen que els enderrocs contenen 133 bq/kg de material radioactiu. Això seria totalment il·legal abans del passat mes de març, però aquest juliol el govern japonès va canviar el nivell de seguretat pels enderrocs de 100 bq/kg a 8.000 bq/kg, i aquest octubre altre cop fins a 10.000 bq/kg. L'administració local de Tokio ja ha anunciat que n'acceptarà un total de 500.000 tones.

A la mateixa Prefectura d'Iwate, el 12 d'agost de 2011, es van detectar lectures de 1.130 bq/kg a l'escorça superficial de la llenya, i l'administració local de Kyoto va decidir no utilitzar-la en un acte popular religiós per qüestions de contaminació.

És difícil especular exactament les conseqüències d'aquestes actuacions del govern, però ningú pot discutir que s'esta posant en joc una enorme risc ambiental.

El problema no es limita només a l'àrea de Tokio, que es troba geogràficament aprop de les àrees afectades. El governador de Tokio va indicar que espera que això animarà a altres autoritats locals a acceptar més enderrocs. El ministre de medi ambient, Sr. Hosono, va dir en una roda de premsa del 4 de setembre passat que “la consideració del govern nacional [o del Japó com a nació] és compartir el dolor de Fukushima amb tothom [i a per tot arreu] del Japó” reiterant la seva intenció de crear una planta de processament final fora de Fukushima per a incinerar la runa i les deixalles diverses properes a la zona de l'accident nuclear. Si gaires altres governs locals del Japó decideixen seguir l'exemple de Tokio representarà una gran contaminació de terres i aigua d'àrees que encara no han estat afectades directament per les emissions radioactives.

Us demanem si us plau que dissuadiu el govern japonès d'escampar, cremar i abocar els enderrocs de les àrees contaminades. S'han de deixar en el seu lloc i evacuar la gent d'aquestes àrees segons els estàndards del lloc d'abans de l'11 de març.

L'opinió dels sotasignants és que si es permet continuar serem testimonis d'un error històric perpetuat pel govern japonès que afectarà negativament les vides humanes durant centenars d'anys. L'alternativa és que actuem immediatament per prevenir aquest resultat innecessari, així la història només haurà de recordar que la regió de Fukushima Daiichi va esdevenir inhabitable pel seu temps i no una alternativa pitjor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada