dimecres, 25 de maig del 2011

L'accident de Fukushima i la situació de les nuclears a Catalunya

Una cinquantena de persones han assistit a la xerrada organitzada pel Grup antinuclear de les comarques gironines. Al llarg de la xerrada s’han pogut escoltar els arguments que evidencien la situació del model energètic català, un model que posa per davant els seus beneficis econòmics enfront la seguretat i la salut pública. Els ponents han destacat les dificultats per esbrinar la situació actual de les centrals japoneses, i com els governs limiten la informació, donant a entendre que la situació és segura, fet que es contradiu amb la realitat.

Marcel Coderch (Membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya CADS, membre de AEREN-ASPO i doctor en enginyeria elèctrica per l'Institut de Tecnologia de Massashusetts MIT), ha exposat la situació actual de la central de Fukushima, i com els 10 primers dies de l’accident es poden considerar claus per analitzar el tractament informatiu d'una catàstrofe nuclear global. El ponent ha destacat com les primeres consignes eren de total normalitat, consignes que finalment han derivat en desconcert i confusió. Al llarg de la situació s’ha negat una informació sistemàtica i rigorosa que ha impedit a la població tenir una consciència real del que estava passant. Així mateix, ha valorat la situació energètica de Catalunya, el quart país més nuclearitzat del món. Per en Marcel Coderch, els riscos que comporta l’energia nuclear no s’equiparen a la seva aportació energètica, fet que demostra la necessitat del tancament progressiu de les centrals.

Per la seva part, Miguel Muñiz (Membre de la Coordinadora Tanquem les nuclears i de l'Observatori de l'Energia a Catalunya), ha aportat la visió del moviment ecologista enfront del lobby nuclear, destacant com any rere any es degrada la seguretat a les centrals catalanes, i com els propis gestors d’aquestes industries són alhora, els encarregats de la seva seguretat. Ha destacat que el criteri sobre les dosis màximes de radicació són convencions establertes pels organismes internacionals, i que en cap cas es basen en dades científiques. Això situa la població en un risc potencial desconegut, i alerta de la necessitat que els ciutadans es mobilitzin per aconseguir el tancament de les centrals nuclears.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada