diumenge, 8 de maig de 2011

Concentració a Girona 18 de març 2011

Fukushima som tots, nuclears mai més!
Per un canvi de model energètic Les organitzacions que signem aquest manifest convoquem la ciutadania a la plaça del Vi de Girona el proper divendres 18 de març per manifestar el nostre sentit condol amb el poble japonès pels milers de víctimes i per la gran catàstrofe que ha suposat per al seu país el terratrèmol i el tsunami del passat 11 de març i que ha provocat una alerta nuclear que ha afectat les plantes atòmiques de Fukushima, Onagawa i Tokai, la qual és la pitjor catàstrofe nuclear des de l’accident de Txernòbil.

Un cop més el desastre nuclear al Japó mostra d’una manera dràstica, com de perillosa és l’energia nuclear. Tot i la suposada seguretat d’aquesta, la realitat dels fets és una altra: l’accident de Three Mile Island (1979), de Txernòbil (1987), de Tokaimura (1999) i ara Fukushima (2011), demostren la inviabilitat d’aquest model energètic. Casa nostra no és una excepció, a l’octubre de 1989, va tenir lloc l’accident de la central nuclear de Vandellòs I, que va donar lloc al tancament definitiu d’aquesta instal·lació. La resta de centrals operatives pateixen habitualment nombrosos incidents i aturades no programades, fins al punt que els gestors d’Ascó 2, van posar en perill a un grup d’escolars i al conjunt de la població al realitzar una excursió per les instal·lacions malgrat existir una fuita radioactiva.

El govern Zapatero, amb el suport de la UE i dels governs autonòmics, ha incomplert de manera flagrant el seu compromís electoral d’elaborar el calendari de tancament de les centrals nuclears. És més, pretén construir un cementiri nuclear, anomenat eufemísticament Magatzem Temporal Centralitzat, que suposarà la circulació de residus radioactius per tot el territori i el vist-i-plau per allargar la vida de les centrals nuclears existents, amb el conseqüent perill per a la salut dels ciutadans. En aquest context, i afegint la seva relació amb l’ús militar, l’expoli del Sud, l’extracció de l’urani en pèssimes condicions socials, laborals i ambientals als països empobrits, els grans impactes ambientals, els greus perills i la generació de milers de tones de residus d’alta activitat pels quals no existeix cap solució, l’energia nuclear no pot tenir un paper eficaç i significatiu en la producció energètica.

Per tot això exigim:

1. El tancament urgent de les centrals nuclears.

2. La revisió de la fiscalitat sobre el consum energètic de manera que les externalitats ambientals s’integrin en el cost final de l’energia. Així mateix, que s’estableixi una responsabilitat civil il·limitada als propietaris de les centrals nuclears en el nou marc legislatiu que es debat aquests dies.

3. La implantació d’energies renovables, la generació descentralitzada, i restringir la implantació de noves centrals de producció d’energia no renovables.

4. La paralització immediata de la MAT.

5. L’aplicació de mesures d’estalvi i eficiència energètica.

6. La necessitat d’avançar cap a un nou model social i econòmic que superi el paradigma del creixement il·limitat del PIB i que suposi una ruptura democràtica amb les tesis neoliberals.

7. Un posicionament contundent de les administracions dels Països Catalans en contra de l’energia nuclear i per un nou model energètic, basat el 100% en energies renovables.


Nota de premsa:

Unes 400 persones s’han concentrat avui a la plaça de Vi de Girona sota el lema
Fukushima som tots, Nuclears Mai Més! Per un canvi de model energètic. La
concentració tenia com a objectiu exigir el tancament de les centrals nuclears i
mostrar la seva solidaritat amb el poble japonès arran del terratrèmol, tsunami i la
greu crisi nuclear desencadenada.

En l’acte organitzat per diferents entitats de les comarques gironines, s’ha exigit el tancament
urgent de les centrals nuclears, la paralització immediata de la MAT i la implantació d’un nou
model energètic, basat el 100% en energies renovables. El manifest l’ha llegit el Doctor en
filosofia Josep Maria Terricabres, i ha comptat amb la presentació d’en Joan Martí, membre de
la Plataforma No a la MAT. Durant tot l’acte s’han pogut sentir consignes en contra les centrals
nuclears i la MAT.

Els participants han guardat un minut de silenci per manifestar el seu condol amb el poble
japonès pels milers de víctimes i per la gran catàstrofe que ha suposat per al seu país el
terratrèmol i el tsunami. L’acte ha conclòs amb el cant dels ocells.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada